Verloskundige zorg in de Gemeente Borsele en omstreken

Direct contact (24/7 bereikbaar): 06-5315 6391

Gezonde voeding en leefstijl

Voeding

Een evenwichtige en gevarieerde voeding is altijd belangrijk, maar zeker in de zwangerschap.

Wij adviseren om vanaf dat je een zwangerschapswens hebt tot week 10 van je zwangerschap 0,5 mg foliumzuur per dag te gebruiken. Ook kan je je voeding ondersteunen door elke dag een vitaminesupplement te gebruiken. Let erop dat dit een supplement is speciaal voor zwangere vrouwen. Dit kan je ook blijven gebruiken tijdens de borstvoedingsperiode. Als er voldoende foliumzuur in dit supplement zit, hoef je niet apart foliumzuur te gebruiken.

Ook is het belangrijk om bepaalde dingen tijdens de zwangerschap niet te gebruiken:

  • Eet geen rauw vlees (zoals Filet American, rosbief, biefstuk e.d.) en was rauwe groenten en fruit goed alvorens ze te eten, dit om besmetting met toxoplasmose te voorkomen. Toxoplasmose wordt overgedragen door een parasiet die in de uitwerpselen van de kat zit. Verschoon daarom in je zwangerschap de kattenbak niet zelf en werk in de tuin met handschoenen aan. Besmetting tijdens de zwangerschap kan schadelijke gevolgen voor de ongeboren baby hebben.
  • Eet geen producten die van rauwe melk zijn gemaakt. Als dit het geval is staat er in Nederland “au lait cru” op de verpakking. Vermijd ook eten dat niet meer vers is (bijv. fabrieksslaatjes, voorverpakte gerookte zalm of voedsel dat lang in de koelkast heeft gestaan), dit om besmetting met de listeriabacterie te voorkomen. Gezonde volwassenen worden hier zelden ziek van, maar een ongeboren baby is hier wel gevoelig voor.
  • Eet geen lever i.v.m. het hoge vitamine A gehalte. Teveel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Leverproducten, zoals paté, leverworst, smeerworst, mogen wel in beperkte mate gegeten worden (bijv. 1 boterham met leverpastei per dag).
  • Gebruik maximaal 2 kopjes koffie per dag, maximaal 200 mg cafeïne per dag.
  • Door wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld dat roken, het gebruik van alcohol en alle soorten drugs een nadelige invloed hebben op de groei en ontwikkeling van de ongeboren baby. Wij raden aan dit niet te gebruiken tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding. Mocht je roken, dan is het belangrijk daarmee te stoppen als je zwanger wilt worden. Voor tips over stoppen met roken kan je bij ons terecht en/of op de site ikstopnu.nl
  • Voor alle medicijnen geldt dat je deze alleen mag gebruiken na overleg met de arts of de verloskundige.

Voor meer informatie over voeding tijdens je zwangerschap kan je kijken op www.voedingscentrum.nl en de app van het voedingscentrum ‘Zwangerschapʼ is een aanrader.

©2023 Verloskundigenpraktijk Gemeente Borsele - Privacybeleid | Ontwerp & realisatie Buro Cinq