Verloskundige zorg in de Gemeente Borsele en omstreken

Direct contact (24/7 bereikbaar): 06-5315 6391

Kraambed

Kraamtijd

De eerste tien dagen na de bevalling noemen we de kraamweek. In deze week draait het vooral om wennen, elkaar leren kennen en herstellen. De kraamtijd is een hele intensieve periode, er verandert veel voor jou, je partner en eventuele andere kinderen. Je ervaart hele mooie momenten met je pasgeboren kindje, er ontstaan nieuwe emoties en een geheel nieuw ritme, maar je bent ook net bevallen waardoor je lichamelijk en geestelijk ongemakken kunt ervaren.

Tijdens de kraamperiode zijn je verloskundige(n) en kraamverzorgende er om je te ondersteunen. De kraamverzorgster houdt de medische conditie van jou en je kindje middels verschillende controles nauwlettend in de gaten. Ze helpt bij de voeding en legt uit hoe je je kindje kan verzorgen. Ook ondersteunt ze jullie in het huishouden, zodat jullie ligt op herstellen en elkaar leren kennen.

Ook wij komen in deze periode meerdere keren langs en zijn eindverantwoordelijk, dus je kunt ons altijd bellen bij vragen en/of bijzonderheden in de dagen en weken na de bevalling. Het lichamelijk herstel is belangrijk, maar wij vinden het net zo belangrijk dat je je ook psychisch goed voelt. Na de bevalling verandert je hormoonhuishouding sterk, wat vaak als gevolg heeft dat je op de vierde dag na de bevalling last kunt hebben van ‘kraamtranen’. Dat is heel normaal, maar moet op den duur wel weer afnemen. Tijdens de kraamtijd zullen we dus ook de aandacht vestigen op hoe jullie je voelen, hoe je het vindt om (opnieuw) moeder te zijn geworden, hoe jullie terugkijken op de bevalling, et cetera.

Het doel van de kraamweek is om jullie als gezin te laten genieten en voldoende vertrouwen en tips te geven om na deze kraamperiode zelf voor jullie kindje te kunnen zorgen. Na de kraamweek sluit de kraamverzorgende de zorg af. In de periode hierna staan wij nog steeds dag en nacht voor jullie klaar. Hebben jullie een vraag, maken jullie je zorgen of ben je toe aan een luisterend oor bel ons dan gerust.

Ongeveer 6 weken na de bevalling vindt de nacontrole plaats. Dit is een controle die plaatsvindt bij ons op de praktijk met de verloskundige die bij de bevalling aanwezig is geweest. Tijdens deze controle blikken we terug op de bevalling en evalueren we de zorg. Daarnaast bekijken we of je lichamelijk ook goed hersteld bent. Denk hierbij aan het meten van je bloeddruk, het bepalen van het hb-gehalte en zo nodig het bekijken van hechtingen.

Als je bevalling in het ziekenhuis heeft plaatsgevonden, dan kan het zijn dat de nacontrole ook in het ziekenhuis plaatsvindt. Deze afspraak krijg je vanuit het ziekenhuis op het moment dat je na de bevalling naar huis mag.

Na de nacontrole sluiten wij de zorg af en nemen de huisarts en het consultatiebureau de zorg van jou en je kindje weer over.

©2023 Verloskundigenpraktijk Gemeente Borsele - Privacybeleid | Ontwerp & realisatie Buro Cinq