Verloskundige zorg in de Gemeente Borsele en omstreken

Direct contact (24/7 bereikbaar): 06-5315 6391

Wanneer de verloskundige bellen?

Beladvies

Tijdens de gehele zwangerschap, bevalling en kraambed kun je ons ten alle tijden bellen bij onzekerheid of vragen.

Voor 37 weken zwangerschap is het belangrijk dat je belt als;

  • je onverklaarbare buikpijn hebt of krampen die met regelmaat terugkeren
  • je vruchtwater verliest
  • je bloedverlies hebt
  • je de baby minder voelt bewegen dan voorheen (na 24 weken)

Vanaf 37 weken zwangerschap is er sprake van een normale zwangerschapsduur om te bevallen. Bel ons dan bij;

  • een uur lang weeën om de 3 tot 5 minuten die ongeveer 1 minuut aanhouden en toenemen in kracht. Soms geven we je na een eerdere snelle bevalling het advies om eerder te bellen, dit wordt persoonlijk met je besproken op het spreekuur.
  • gebroken vliezen. Probeert wat vruchtwater op te vangen en te bewaren. Als overdag of ’s avonds je vliezen breken, neem dan meteen contact met ons op. Als ’s nachts je vliezen breken en het vruchtwater is helder (eventueel met witte vlokjes) en er zijn geen weeën, dan mag je de volgende ochtend bellen. Probeer in dat geval nog wat te slapen/rusten. Als het vruchtwater groen/bruin is van kleur, bel ons dan direct. Dit geeft aan de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Als tijdens de controle is aangegeven dat het hoofdje van de baby nog niet voldoende is ingedaald en je vliezen breken, ga dan liggen en neem direct contact met ons op. De verloskundige komt dan direct naar je toe voor de controles.
  • bloedverlies. Als de weeën begonnen zijn of je vliezen zijn gebroken dan mag je een beetje bloedverlies hebben bij het afvegen of in je onderbroek. Bij ruimer bloedverlies is het belangrijk dat je altijd belt! Als je geen weeën of gebroken vliezen hebt, maar wel bloedverlies, neem dan altijd contact op. In de periode voor de bevalling begint is het mogelijk dat je meer slijm gaat verliezen, dit kan soms gepaard gaan met wat rozige afscheiding. Het verlies van de slijmprop is geen indicatie voor wanneer de bevalling zich zal aandienen.
  • minder beweging van de baby dan je gewend bent.
©2023 Verloskundigenpraktijk Gemeente Borsele - Privacybeleid | Ontwerp & realisatie Buro Cinq